Tankotanssin taikaa olan takaa, case study 1

Henriikka Roo

 

Käsitykseni tankotanssista ja tankotanssijan fyysisestä kunnosta heitti kuperkeikkaa tavattuani Henriikka Roon ja hoidettuani häntä. Tankotanssi vaatii sekä yläkropan mieletöntä lihaskestävyyttä että -voimaa. Ja juuri tällä alueella tanssija kokeekin suurimpia ongelmia jos esimerkiksi yläkropan lihaksisto ei ole tasapainossa. Ongelmia voi myös syntyä jos selkärangan tai olkapääkompleksin eri nivelet eivät liiku optimaalisesti täten häiriinnyttäen hermoston toimintaa vaikuttaen voimakkaasti lihaksiston toimintaan.

Mikä olkapääkompleksi?

Solisluu (clavicula), lapaluu (scapula) ja olkavarsi (humerus) muodostavat olkapääkompleksin. Nämä kolme luuta ovat nivelten välityksellä yhteydessä toisiinsa. Erityisen tärkeää on huomata että koko olkapääkompleksi on rintakehään niveltynyt vain ja ainoastaan solisluun ja rintalastan (sternum) välisellä sternoklavikulaarinivelellä. Näiden edellä mainittujen neljän luun kokonaisuus muodostaa hartiarenkaan ja kaikki rakenteet ovat toiminnallisesti yhteydessä toisiinsa.

Kuvassa lapaluu on punainen.

Koska olkapääkompleksi on siis vain yhden nivelen kautta yhteydessä koko muuhun luurankoomme, on erittäin selvää että tämän kompleksin hyvinvointi perustuu voimakkaisiin ja tasapainoisiin pehmytkudoksiin ja eritoten lihaksiin. Mikäli ongelmia olkapään aluella syntyy esimerkiksi olkapään lihasrevähdysten kautta, syntyy koko kompleksiin epätasapaino joka voi ilmentyä esimerkiksi rintarangan alueen nikamien lukkiutumina kuten Henriikan tapauksessa tapahtui. Nämä lukkiutumat ilmestyivät lapaluiden ja rintarangan välisten lihasten yrittäessä tasapainottaa olkapääkompleksia mutta niiden tavallista suurempi kuormitus aiheutti lukkotilan nikamien pikkuniveliin.

Saatuani Henriikan selkärangan nivelistön jälleen liikkumaan, hermotus lihaksistoon normalisoitui ja tasapaino olkapääkompleksiin palautui.   Henriikka pääsi jälleen täysillä tekemään sitä mitä rakastaa eli tanssimaan tangolla.

Kiitos että olet tutustuttanut minut tankotanssin taikaan!                                Onnea tuleviin haasteisiin Henriikka!

Artikkeli kategoriassa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *