Birth Trauma – Syntymän trauma, totta vai tarua?

Elämän ihme…jokainen meistä on elämän ihme! En tiedä oletko itse niin ajatellut mutta jos mietit niin olet ainutlaatuinen sillä juuri sinunlaisia ihmisiä on vain yksi eli sinä!

 

Mutta itse syntymään liittyy monia ajatuksia ja mielipiteitä, toiset sanovat että syntymä on traumaattinen kokemus jo itsessään kun joudut poistumaan äitisi kohdusta jossa olet lämpimässä, pimeässä ja kuulet äitisi rauhoittavan sydämen sykkeen useimmiten räikeän kirkkaaseen, kylmään ja steriiliin synnytyssaliin.

Mutta tiedätkö miten sinua /lapsiasi autettiin syntymään?

Synnyitkö normaalisti ns. alateitse? Tarvittiinko imukuppia tai pihtejä auttamaan vetämään sinut ulos? Vai tehtiinkö hätäsektio kun kätilö / lääkäri huomasi synnytyksessä jotain hälyttävää ja sinut oli saatava mahdollisimman nopeasti ulos? Tapoja on useita ja ymmärrettävästi syntyvän lapsen ja äidin hyvinvointi ovat synnytyssalin henkilökunnalle se tärkein asia mielessä.

Jos katsoo videolta edellä mainitun synnytyksen jossa vauvaa autetaan syntymään vetämällä pihdeillä, imukupilla tai käsillä vauvan päästä niin pahaa tekee tämän pienen ihmisen puolesta. Ymmärrän että näin on joskus toimittava että vauva saadaan pelastettua mahdollisimman nopeasti mutta se ei siltikään vähennä toiminnan traumaattisuutta.

Mikä syntymän trauma?

Mitä traumaattista siinä on käyttää pihtejä, imukuppia tai omia käsiä syntyvän lapsen päässä ja vetää, vääntää ja kiertää niskaa?

Kaikki ne jotka koskaan ovat olleet tekemisissä pienen vauvan kanssa, tietävät kuinka heikko vauvan niska on? Lihaksisto ei ole kehittynyt ja vauvan niskaa täytyy tukea niin kauan että vauva jaksaa itse kannatella päätään.

Pieni ihmisanatomian kertaus ihmisen yläniskaan on ehkä nyt paikallaan:     kallo lepää ensimmäisen kaularangan nikaman eli atlaksen päällä. Atlas on yksinkertaisuudessaan rengas jossa on yläpuolella kaksi niveltasoa jotka niveltyvät kalloon. Atlas on alapuoleltaan niveltynyt toiseen kaularangan nikamaan eli axikseen. Axis on nikama jossa on tappi jonka ympäri atlas pyörii. Kaularangan suurin kierto tapahtuu juuri näiden kahden nikaman välissä.

niskanikamat

 

 

Selkärangan sisällä suojassa on elintärkeä selkäydin jossa kulkee ”piuhoja” ylös aivoihin ja alas muualle kehoon. Aivot ovat meidän ”tietokone” joka ohjaa koko kehoamme.       Kallo suojaa aivojamme.

Vastasyntynyt tekee kovasti töitä sopeutuakseen uuteen ympäristöönsä ja tarvitsee häiriöttömän rauhan kehittyäkseen. Mitä arvelet että kuinka hyvin hän onnistuu tässä vaativassa tehtävässään jos häntä on roikotettu päästä, vedetty ja kierretty päästä niin että kaularangan ylimmät nikamat ovat täysin lukossa?

 

Artikkeli kategoriassa

1 kommentti


  1. Hei, haluaisin varata ajan vastaanotollesi, mutta missä on hinnasto?

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *